torstai 25. huhtikuuta 2013

Ekologisuus ja minimalismi


Ekologisuus tarkoittaa luonnonmukaisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Se on siis pieniä tekoja, johon jokainen ihminen varmasti pystyy, jos vaan haluaa.

Ekologisuutta ovat mm. käyttämällä reilun kaupan tuotteita, liikkuminen kävellen, pyörällä tai julkisilla, jätteiden ja tavaroiden kierrättäminen ja kirpputoreilla käyminen.

Ammattialallani ekologisuus näkyy materiaaleissa, suunnittelussa ja tuotteiden valmistuksessa. Tuotteet suunnitellaan niin ettei leikkuujätettä jää ollenkaan ja kaikki materiaalit käytetään jokaista pientä palaa myöten sekä kaikki vanhat materiaalit käytetään hyödyksi eri tuotteisiin. Ekologisia materiaaleja ovat mm. nokkonen, bambu, soija, hamppu, lampaanvilla, luomupolyesteri ja luomupuuvilla. 


           Nokkoslanka                  Hamppulanka


Soijalanka

Ekologisia tuotekuvia:

 Nurmi Webstore   Nurmi // Dress Auli (multicolor) Nurmi // Turban Anita (red&white)

 Globe Hope                            
        
  


Feel GreenMiesten vyö Poikavauvojen body, Kite Kids


Karma Shop

LelutHarjoittelu Housut Velour Raidallinen Luomupuuvilla

Ekologisia tekstiiliyrityksiä ovat mm. Glope Hope, Saana ja Olli, Nurmi Design Oy, Ainokainen, Feelgreen, Karma, Luonnotar, Punainen Norsu ja Naava. 
Moni ekologinen yritys käyttää ympäristömerkkejä, joista tietää, että tuote on ekologisesti tehty.

Erilaisia ympäristömerkkejä:
   


Minimalismi on abstraktin taiteen suuntaus, jossa keskitytään olennaiseen ja karsitaan turhat asiat pois. Se tarkoittaa yleensä myös pienikokoisia asioita, vaikkakin minimalistiset taideteokset eivät ole yleensä pieniä.

Minimalistinen taide syntyi 1960-luvun puolivälissä, jolloin esineet olivat kolmiuloitteisia, yksinkertaisia ja selkeitä. Monet minimalistiset teokset on tehty näyttelytiloja varten. Minimalistinen taide toi esiin sarjallisen työskentelytavan, jossa taitelija tekee useaa teosta yhtäaikaa. Minimalistiselle taiteelle on tyypillistä, että taiteilija toistaa samaa kuviota kokoajan. Minimalistitaitelijoita olivat mm. Carl Andre ja Sol Lewitt. Kuvanveistäjiä olivat mm. Donald Judd ja Richard Serra.

Minimalismin taiteenalat ovat muotoilu, arkkitehtuuri, musiikki sekä kirjat ja elokuvat. Muotoilussa ja arkkitehtuurissa pyritään pelkistämään aihe välttämättömiin osiin. Minimalistinen arkkitehti Ludwig Mies van der Rohe kuvasin esteettistä taktiikkaansa rakennuksen rungon tasoittamisessa ja korostamisessa, sisäseinien poistamisessa ja avoimen pohjakaavan käyttöönotossa sekä rakenteen pelkistämisessä vahvaan, läpinäkyvään ja tyylikkääseen pintaan. Muotoilun kehittäjä Buckminister Fuller suuntautui enemmänki teknologiaan ja insinööritaitoon. Minimalistisessa musiikki oli toistoa ja sarjallisuutta. Minimalistista musiikkia teki Philip Glass, Steve Reichin ja  Terry Riley. Musiikissa käytettiin myös elektronisia soittimia. Kirjallisen minimalismistiisän Ernest Hemingwayn mukaan kirjat olivat "koruttomia" ja "näennäisen arkipäiväisiä". Hänen kirjoissaan ei koskaan kuvailtu minkälaisella äänensävyllä tai -painolla keskusteluun osallistuvat henkilöt puhuivat. Minimalistisen ajan kirjailijoita olivat myös novellikirjailija Amy Hempel sekä Raymond Carver, kirjailija Chuck Palahniuk ja Samuel Beckett sekä lyyrikko Ezra Pound. Tyypillisessä minimalistisessa elokuvassa oli pitkiä otoksia, still kuvia eli liikkumattomia kuvia ja sisäisiä tarinoita. Tunnetuimpia ohjaajia olivat ranskalainen Robert Bresson ja suomalainen Aki Kaurismäki.

Uusminimalismi syntyi 1980-luvulla. Sen tyypillinen piirre on niukka värien käyttö.  

Jälkiminimalismi eli postminimalismin tavoitteena on minimalistinen matemaattisuus, karuus ja ankaruus. Veistokset ovat kompakteja ja olennaisuuteen pyrkiviä. Värit saattavat olla kirkkaita ja muodot vähän rönsyileviä. Seon vaikuttanut myös Suomessa 1980-luvulta lähtien. Kari Cavenin teokset on jälkiminimalistisia. Muita postminimalistisia ovat mm. Mona Hatoum ja Charles Ray.
 
Mielestäni minimalistisin sisustusesine on tämä seinävalaisin, koska se on geometrinen, taiteellinen ja yksinkertainen. Se on tehty nykyaikaisista materiaaleista ja siinä on yhtenäiset muodot.
 40W G9 minimalistinen seinävalaisin  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti